Spoluprácu 20-ročného zoskupenia V4 propagujú cyklistickými pretekmi

17.05.2013 Celý región

Budapešť 17. mája (TASR) - Propagácia spolupráce medzi krajinami V4 a verejnosťou, medzi Európou a štátmi Východného partnerstva je hlavným cieľom 1. Vyšehradských cyklistických pretekov, ktoré dnes slávnostne odštartovali v Budapešti.

Podľa agentúry MTI takmer 300 amatérskych cyklistov privítajú v sobotu napoludnie ministri zahraničných vecí krajín V4 v poľskom Krakove. MTI v tejto súvislosti pripomína, že toto regionálne zoskupenie má už 20-ročnú históriu.

Preteky sú dlhé 533 kilometrov, trasa zahŕňa i kopcovitý terén na Slovensku, ako aj jazdy a rovinaté úseky v Českej republike.

Zástupca štátneho tajomníka maďarského ministerstva zahraničných vecí Gergely Pröhle pred štartom poukázal na to, že vyšehradská spolupráca nemôže pozostávať iba z oficiálnych stretnutí prezidentov. "Skutočné spoločenstvo a spoločné vedomie sa môže vyvinúť iba z množstva iniciatív pripravovaných zdola," dodal.

Zástupkyňa štátneho tajomníka poľského rezortu diplomacie Beata Stelmachová zdôraznila skutočnosť, že Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Česko v súčasnosti pracujú na posilnení vzájomnej spolupráce. Pripomenula tiež, že koncom júna prevezme rotujúce predsedníctvo V4 od Poľska Maďarsko.

Na štart sa postavili takmer tri stovky cyklistov - mužov aj žien, ktorí súťažia individuálne aj v tímoch. Tímy budú 5 až 10-členné, do konečného bodovania však budú zahrnutí len traja najlepší. Víťazi mužskej a ženskej kategórie dostanú odmenu 5000 eur. Ceny udelia prvej tridsiatke najlepších cyklistov a osobitné ocenenia získajú súťažiaci z krajín Východného partnerstva.
 

Vyberte región